Food in the Book «HACE TIEMPOS» by Tomás Carrasquilla. An Overview of Antioquian Cuisine from below in Times of Modernisation, 1870-1930

This article relates Antioquian cuisine with the modernization process that was taking place in the late 19th century. Using methodological resources from people’s history and subaltern studies, it seeks to unveil how ordinary people incorporated ideas of change and resistance in a society experienc...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Sierra Muñoz, Luis Fernando
Format: Online
Language:spa
Published: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia 2023
Subjects:
Online Access:https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822
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description This article relates Antioquian cuisine with the modernization process that was taking place in the late 19th century. Using methodological resources from people’s history and subaltern studies, it seeks to unveil how ordinary people incorporated ideas of change and resistance in a society experiencing the first effects of modernisation. Food, from Claude Lévi-Strauss to Massimo Montanari, has been considered an object of structured study with a «grammar», or conventions, that give it order, meaning, and cultural and social significance. This has motivated the question: «To what extent did the modernisation process modify that structure and grammar of food?» The article conducts a literary and semiotic analysis of the three volumes of the work Hace tiempos by the costumbrist writer Tomás Carrasquilla, which is rich in details about Antioquian popular culture. First, it analyses the people’s history category according to Carrasquilla's work. Then, it examines the concept of cuisine as a creator of identities, its identification in the work, and its relationship with the modernising project. Finally, it defines the terms of the tension between popular cuisine and haute cuisine.
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Using methodological resources from people’s history and subaltern studies, it seeks to unveil how ordinary people incorporated ideas of change and resistance in a society experiencing the first effects of modernisation. Food, from Claude Lévi-Strauss to Massimo Montanari, has been considered an object of structured study with a «grammar», or conventions, that give it order, meaning, and cultural and social significance. This has motivated the question: «To what extent did the modernisation process modify that structure and grammar of food?» The article conducts a literary and semiotic analysis of the three volumes of the work Hace tiempos by the costumbrist writer Tomás Carrasquilla, which is rich in details about Antioquian popular culture. First, it analyses the people’s history category according to Carrasquilla's work. Then, it examines the concept of cuisine as a creator of identities, its identification in the work, and its relationship with the modernising project. Finally, it defines the terms of the tension between popular cuisine and haute cuisine. Este artículo pone en relación la cocina antioqueña inmersa en el proceso de modernización que venía gestándose a finales del siglo XIX. Con recursos metodológicos de la historia desde abajo y los estudios subalternos, se busca develar maneras en que las personas comunes y corrientes incorporaban las ideas de cambio y resistencia en una sociedad que experimentaba los primeros efectos de la modernización. La alimentación, desde Claude Lévi-Strauss hasta Massimo Montanari, se ha considerado objeto de estudio estructurado, que tiene una «gramática» o convenciones que le dan orden, sentido y significaciones culturales y sociales. A su vez han motivado plantear la pregunta: ¿Hasta qué punto el proceso de modernización modificó esa estructura y esa gramática de la comida? Se busca hacer un análisis literario y semiótico en los tres tomos de la obra Hace tiempos del escritor costumbrista Tomás Carrasquilla, que es rica en detalles sobre la cultura popular antioqueña. Primero se analiza la categoría «desde abajo» de acuerdo a la obra de Carrasquilla, luego se analiza el concepto de cocina como constructor de identidades, su identificación en la obra y su relación con el proyecto modernizador, y finalmente se definen los términos de la tensión entre cocina popular y la alta cocina. Cet article décrit la cuisine d’Antioquia existant dans le processus de modernisation en cours à la fin du XIXe siècle. Avec des ressources méthodologiques issues de l’histoire d’en bas et des études subalternes, il cherche à révéler les manières dont les gens ordinaires ont intégré les idées de changement et de résistance dans une société qui connaissait les premiers effets de la modernisation. La nourriture, de Claude Lévi trauss à Massimo Montanari, a été considérée comme un objet d’étude structuré, qui a une «grammaire» ou des conventions qui lui donnent ordre, sens et signification culturelle et sociale. En même temps, ils ont posé la question de savoir dans quelle mesure le processus de modernisation a-t-il modifié cette structure et cette grammaire de l’alimentation? Il cherche à faire une analyse littéraire et sémiotique dans les trois volumes de l’ouvrage Hace tiempos de l’écrivain Tomás Carrasquilla, riche en détails sur la culture populaire d’Antioquia. Dans un premier temps, la catégorie «d’en bas» est analysée selon les travaux de Carrasquilla, puis le concept de cuisine comme constructeur d’identités est analysé, son identification dans l’oeuvre et son rapport avec le projet modernisateur, et enfin les termes de la tension entre cuisine populaire et haute cuisine.   Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia 2023-07-03 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf text/xml https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822 10.19053/20275137.n27.2023.14822 Historia Y Memoria; No. 27 (2023): History of Food: Movement, Food Practices and Cultural Changes; 85-105 Historia Y Memoria; Núm. 27 (2023): Julio-Diciembre 2023: Historia de los Alimentos: circulación, prácticas alimenticias y cambios culturales; 85-105 Historia Y Memoria; No 27 (2023): Histoire des aliments: circulation, pratiques alimentaires et changements culturels; 85-105 2322-777X 2027-5137 10.19053/20275137.n27.2023 spa https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822/13081 https://revistas.uptc.edu.co/index.php/historia_memoria/article/view/14822/13841 Derechos de autor 2023 Historia Y Memoria
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