Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática
Offensive odors emissions from livestock farms can cause nuisance and health effects to the persons who live in the area of influence of the facilities. With the purpose to reduce this conflict is necessary that farms implement good practices and technologies which allow them to reduce or eliminate...
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Online |
Language: | spa |
Published: |
Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC
2023
|
Subjects: | |
Online Access: | https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16731 |
_version_ | 1801706699706335232 |
---|---|
author | Rivera Bautista, Ana María Cárdenas-Talero, José Luis |
author_facet | Rivera Bautista, Ana María Cárdenas-Talero, José Luis |
author_sort | Rivera Bautista, Ana María |
collection | OJS |
description | Offensive odors emissions from livestock farms can cause nuisance and health effects to the persons who live in the area of influence of the facilities. With the purpose to reduce this conflict is necessary that farms implement good practices and technologies which allow them to reduce or eliminate offensive odors. In the present work, a bibliometric analysis was done to identify the trends in the area of offensive odors control in livestock farms. Scopus database was used to do the bibliometric search and VOSviewer © (version 1.6.18) software was used to do a co-occurrence analysis. As a result of the search strategy, 518 documents published between the years 2012 and 2022 were found. The keyword analysis reveals that the main livestock activities are swine, poultry and cattle raising. Further, the most researched technologies to control, mitigate and reduce unpleasant odors are anaerobic digestion, biofiltration, biotrickling, biochar adsorption and advanced oxidation processes. It is worth noting, that research applied in this productive sector indicates that these technologies are effective in reducing odor emissions and odorant substances such as NH3 and H2S. |
format | Online |
id | oai:oai.revistas.uptc.edu.co:article-16731 |
institution | Revista Ingeniería, Investigación y Desarrollo |
language | spa |
publishDate | 2023 |
publisher | Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC |
record_format | ojs |
spelling | oai:oai.revistas.uptc.edu.co:article-167312023-12-29T16:32:07Z Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática Rivera Bautista, Ana María Cárdenas-Talero, José Luis Olores ofensivos, Unidades pecuarias, Biofiltración, Biopercolación, Digestión anaerobia, Biocarbón, Procesos de oxidación avanzada Offensive odors emissions from livestock farms can cause nuisance and health effects to the persons who live in the area of influence of the facilities. With the purpose to reduce this conflict is necessary that farms implement good practices and technologies which allow them to reduce or eliminate offensive odors. In the present work, a bibliometric analysis was done to identify the trends in the area of offensive odors control in livestock farms. Scopus database was used to do the bibliometric search and VOSviewer © (version 1.6.18) software was used to do a co-occurrence analysis. As a result of the search strategy, 518 documents published between the years 2012 and 2022 were found. The keyword analysis reveals that the main livestock activities are swine, poultry and cattle raising. Further, the most researched technologies to control, mitigate and reduce unpleasant odors are anaerobic digestion, biofiltration, biotrickling, biochar adsorption and advanced oxidation processes. It is worth noting, that research applied in this productive sector indicates that these technologies are effective in reducing odor emissions and odorant substances such as NH3 and H2S. Las emisiones de olores ofensivos de las unidades pecuarias pueden generar molestias y afectaciones en la salud de las personas que residen en el área de influencia de estas instalaciones. Con el propósito de reducir dicha problemática es necesario que en las granjas se implementen buenas prácticas y tecnologías que permitan reducir o eliminar los olores ofensivos. En la presente monografía se realizó un análisis bibliométrico para identificar las tendencias de investigación en el campo del control de olores ofensivos en unidades pecuarias. La búsqueda bibliográfica se llevó a cabo en la base de datos Scopus y el análisis de co-ocurrencia se realizó con el software VOSviewer© (version 1.6.18). Como resultado de la estrategia de búsqueda se obtuvieron 518 documentos publicados entre los años 2012 y 2022. El análisis de palabras claves reveló que las principales actividades pecuarias investigadas son la porcícola, avícola y bovina. Adicionalmente, las tecnologías para el control, mitigación y/o reducción de los olores ofensivos en actividades pecuarias con mayor número de investigaciones corresponden a digestión anaerobia, biofiltración, biopercolación, adsorción con biocarbón y procesos de oxidación avanzada. Cabe resaltar que las investigaciones aplicadas en este sector productivo indican que estas tecnologías son efectivas para la reducción de las emisiones de olores y de sustancias odorantes como NH3 y H2S. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC 2023-12-27 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16731 10.19053/1900771X.v23.n2.2023.16731 Ingeniería Investigación y Desarrollo; Vol. 23 No. 2 (2023): Vol. 23 Núm. 2 (2023): Julio - Diciembre Ingeniería Investigación y Desarrollo; Vol. 23 Núm. 2 (2023): Julio - Diciembre 2422-4324 1900-771X spa https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16731/13776 Derechos de autor 2023 Ingeniería Investigación y Desarrollo |
spellingShingle | Olores ofensivos, Unidades pecuarias, Biofiltración, Biopercolación, Digestión anaerobia, Biocarbón, Procesos de oxidación avanzada Rivera Bautista, Ana María Cárdenas-Talero, José Luis Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática |
title | Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática |
title_full | Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática |
title_fullStr | Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática |
title_full_unstemmed | Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática |
title_short | Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática |
title_sort | control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario una revision sistematica |
topic | Olores ofensivos, Unidades pecuarias, Biofiltración, Biopercolación, Digestión anaerobia, Biocarbón, Procesos de oxidación avanzada |
topic_facet | Olores ofensivos, Unidades pecuarias, Biofiltración, Biopercolación, Digestión anaerobia, Biocarbón, Procesos de oxidación avanzada |
url | https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16731 |
work_keys_str_mv | AT riverabautistaanamaria controldeemisionesdeoloresofensivosenelsectorpecuariounarevisionsistematica AT cardenastalerojoseluis controldeemisionesdeoloresofensivosenelsectorpecuariounarevisionsistematica |