Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática

Offensive odors emissions from livestock farms can cause nuisance and health effects to the persons who live in the area of influence of the facilities. With the purpose to reduce this conflict is necessary that farms implement good practices and technologies which allow them to reduce or eliminate...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Rivera Bautista, Ana María, Cárdenas-Talero, José Luis
Format: Online
Language:spa
Published: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC 2023
Subjects:
Online Access:https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16731
_version_ 1801706699706335232
author Rivera Bautista, Ana María
Cárdenas-Talero, José Luis
author_facet Rivera Bautista, Ana María
Cárdenas-Talero, José Luis
author_sort Rivera Bautista, Ana María
collection OJS
description Offensive odors emissions from livestock farms can cause nuisance and health effects to the persons who live in the area of influence of the facilities. With the purpose to reduce this conflict is necessary that farms implement good practices and technologies which allow them to reduce or eliminate offensive odors. In the present work, a bibliometric analysis was done to identify the trends in the area of offensive odors control in livestock farms. Scopus database was used to do the bibliometric search and VOSviewer © (version 1.6.18) software was used to do a co-occurrence analysis. As a result of the search strategy, 518 documents published between the years 2012 and 2022 were found. The keyword analysis reveals that the main livestock activities are swine, poultry and cattle raising. Further, the most researched technologies to control, mitigate and reduce unpleasant odors are anaerobic digestion, biofiltration, biotrickling, biochar adsorption and advanced oxidation processes. It is worth noting, that research applied in this productive sector indicates that these technologies are effective in reducing odor emissions and odorant substances such as NH3 and H2S.
format Online
id oai:oai.revistas.uptc.edu.co:article-16731
institution Revista Ingeniería, Investigación y Desarrollo
language spa
publishDate 2023
publisher Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC
record_format ojs
spelling oai:oai.revistas.uptc.edu.co:article-167312023-12-29T16:32:07Z Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática Rivera Bautista, Ana María Cárdenas-Talero, José Luis Olores ofensivos, Unidades pecuarias, Biofiltración, Biopercolación, Digestión anaerobia, Biocarbón, Procesos de oxidación avanzada Offensive odors emissions from livestock farms can cause nuisance and health effects to the persons who live in the area of influence of the facilities. With the purpose to reduce this conflict is necessary that farms implement good practices and technologies which allow them to reduce or eliminate offensive odors. In the present work, a bibliometric analysis was done to identify the trends in the area of offensive odors control in livestock farms. Scopus database was used to do the bibliometric search and VOSviewer © (version 1.6.18) software was used to do a co-occurrence analysis. As a result of the search strategy, 518 documents published between the years 2012 and 2022 were found. The keyword analysis reveals that the main livestock activities are swine, poultry and cattle raising. Further, the most researched technologies to control, mitigate and reduce unpleasant odors are anaerobic digestion, biofiltration, biotrickling, biochar adsorption and advanced oxidation processes. It is worth noting, that research applied in this productive sector indicates that these technologies are effective in reducing odor emissions and odorant substances such as NH3 and H2S. Las emisiones de olores ofensivos de las unidades pecuarias pueden generar molestias y afectaciones en la salud de las personas que residen en el área de influencia de estas instalaciones. Con el propósito de reducir dicha problemática es necesario que en las granjas se implementen buenas prácticas y tecnologías que permitan reducir o eliminar los olores ofensivos. En la presente monografía se realizó un análisis bibliométrico para identificar las tendencias de investigación en el campo del control de olores ofensivos en unidades pecuarias. La búsqueda bibliográfica se llevó a cabo en la base de datos Scopus y el análisis de co-ocurrencia se realizó con el software VOSviewer© (version 1.6.18). Como resultado de la estrategia de búsqueda se obtuvieron 518 documentos publicados entre los años 2012 y 2022. El análisis de palabras claves reveló que las principales actividades pecuarias investigadas son la porcícola, avícola y bovina.  Adicionalmente, las tecnologías para el control, mitigación y/o reducción de los olores ofensivos en actividades pecuarias con mayor número de investigaciones corresponden a digestión anaerobia, biofiltración, biopercolación, adsorción con biocarbón y procesos de oxidación avanzada. Cabe resaltar que las investigaciones aplicadas en este sector productivo indican que estas tecnologías son efectivas para la reducción de las emisiones de olores y de sustancias odorantes como NH3 y H2S. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC 2023-12-27 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16731 10.19053/1900771X.v23.n2.2023.16731 Ingeniería Investigación y Desarrollo; Vol. 23 No. 2 (2023): Vol. 23 Núm. 2 (2023): Julio - Diciembre Ingeniería Investigación y Desarrollo; Vol. 23 Núm. 2 (2023): Julio - Diciembre 2422-4324 1900-771X spa https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16731/13776 Derechos de autor 2023 Ingeniería Investigación y Desarrollo
spellingShingle Olores ofensivos, Unidades pecuarias, Biofiltración, Biopercolación, Digestión anaerobia, Biocarbón, Procesos de oxidación avanzada
Rivera Bautista, Ana María
Cárdenas-Talero, José Luis
Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática
title Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática
title_full Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática
title_fullStr Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática
title_full_unstemmed Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática
title_short Control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario: una revisión sistemática
title_sort control de emisiones de olores ofensivos en el sector pecuario una revision sistematica
topic Olores ofensivos, Unidades pecuarias, Biofiltración, Biopercolación, Digestión anaerobia, Biocarbón, Procesos de oxidación avanzada
topic_facet Olores ofensivos, Unidades pecuarias, Biofiltración, Biopercolación, Digestión anaerobia, Biocarbón, Procesos de oxidación avanzada
url https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16731
work_keys_str_mv AT riverabautistaanamaria controldeemisionesdeoloresofensivosenelsectorpecuariounarevisionsistematica
AT cardenastalerojoseluis controldeemisionesdeoloresofensivosenelsectorpecuariounarevisionsistematica