Approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production

The results of an applied research for automation the stage of reproduction of Saccharomyces cerevisiae yeas to produce ethanol, are presented in this paper. The identification of the variables to be instrumented, the instrumentation requirements and the proposed control scheme are based on the anal...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Ordóñez-Ortega, Ibeth Viviana, Rivera-Mariño, Iber, Franco-Mejía, Edinson
Format: Online
Language:spa
Published: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC 2013
Subjects:
Online Access:https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/3415
_version_ 1801706683366375424
author Ordóñez-Ortega, Ibeth Viviana
Rivera-Mariño, Iber
Franco-Mejía, Edinson
author_facet Ordóñez-Ortega, Ibeth Viviana
Rivera-Mariño, Iber
Franco-Mejía, Edinson
author_sort Ordóñez-Ortega, Ibeth Viviana
collection OJS
description The results of an applied research for automation the stage of reproduction of Saccharomyces cerevisiae yeas to produce ethanol, are presented in this paper. The identification of the variables to be instrumented, the instrumentation requirements and the proposed control scheme are based on the analysis of the functioning and operation of the process.
format Online
id oai:oai.revistas.uptc.edu.co:article-3415
institution Revista Ingeniería, Investigación y Desarrollo
language spa
publishDate 2013
publisher Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC
record_format ojs
spelling oai:oai.revistas.uptc.edu.co:article-34152017-08-30T23:33:07Z Approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production Propuesta de automatización de un proceso de producción de inóculo de levadura a escala industrial para producción de etanol Ordóñez-Ortega, Ibeth Viviana Rivera-Mariño, Iber Franco-Mejía, Edinson aerobic fermentation instrumentation control fermentación aerobia instrumentación control The results of an applied research for automation the stage of reproduction of Saccharomyces cerevisiae yeas to produce ethanol, are presented in this paper. The identification of the variables to be instrumented, the instrumentation requirements and the proposed control scheme are based on the analysis of the functioning and operation of the process. Este artículo presenta los resultados de una investigación aplicada, orientada a automatizar la etapa de reproducción de inóculo de levadura Saccaharomyces Cerevisiae en el proceso de producción de etanol. Con base en el análisis del funcionamiento y operación del proceso a escala industrial, se identifican las variables que van a instrumentarse, los requerimientos de la instrumentación y se propone un esquema de control para el proceso.  Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTC 2013-07-01 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/3415 10.19053/1900771X.3415 Ingeniería Investigación y Desarrollo; Vol. 13 No. 1: enero-junio de 2013; 40-48 Ingeniería Investigación y Desarrollo; Vol. 13 Núm. 1: enero-junio de 2013; 40-48 2422-4324 1900-771X spa https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/3415/3055 Derechos de autor 2013 Ingeniería Investigación y Desarrollo
spellingShingle aerobic fermentation
instrumentation
control
fermentación aerobia
instrumentación
control
Ordóñez-Ortega, Ibeth Viviana
Rivera-Mariño, Iber
Franco-Mejía, Edinson
Approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production
title Approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production
title_alt Propuesta de automatización de un proceso de producción de inóculo de levadura a escala industrial para producción de etanol
title_full Approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production
title_fullStr Approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production
title_full_unstemmed Approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production
title_short Approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production
title_sort approach to automation of a process of yeast inoculum production on industrial scale for ethanol production
topic aerobic fermentation
instrumentation
control
fermentación aerobia
instrumentación
control
topic_facet aerobic fermentation
instrumentation
control
fermentación aerobia
instrumentación
control
url https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/3415
work_keys_str_mv AT ordonezortegaibethviviana approachtoautomationofaprocessofyeastinoculumproductiononindustrialscaleforethanolproduction
AT riveramarinoiber approachtoautomationofaprocessofyeastinoculumproductiononindustrialscaleforethanolproduction
AT francomejiaedinson approachtoautomationofaprocessofyeastinoculumproductiononindustrialscaleforethanolproduction
AT ordonezortegaibethviviana propuestadeautomatizaciondeunprocesodeproducciondeinoculodelevaduraaescalaindustrialparaproducciondeetanol
AT riveramarinoiber propuestadeautomatizaciondeunprocesodeproducciondeinoculodelevaduraaescalaindustrialparaproducciondeetanol
AT francomejiaedinson propuestadeautomatizaciondeunprocesodeproducciondeinoculodelevaduraaescalaindustrialparaproducciondeetanol