Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds

1 recurso en línea (páginas 314-321) : ilustraciones color.

Bibliographic Details
Main Authors: Fontana, Daniele Cristina, Meira, Daniela, Zanatta, Thais Pollon, Werner, Carla Janaina, Brezolin, Patricia, Kulczynski, Stela Maris
Format: Artículo de revista
Language:eng
Published: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia 2019
Subjects:
Online Access:http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865
_version_ 1801705876849950720
author Fontana, Daniele Cristina
Meira, Daniela
Zanatta, Thais Pollon
Werner, Carla Janaina
Brezolin, Patricia
Kulczynski, Stela Maris
author_facet Fontana, Daniele Cristina
Meira, Daniela
Zanatta, Thais Pollon
Werner, Carla Janaina
Brezolin, Patricia
Kulczynski, Stela Maris
author_sort Fontana, Daniele Cristina
collection DSpace
description 1 recurso en línea (páginas 314-321) : ilustraciones color.
format Artículo de revista
id repositorio.uptc.edu.co-001-2865
institution Repositorio Institucional UPTC
language eng
publishDate 2019
publisher Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
record_format dspace
spelling repositorio.uptc.edu.co-001-28652023-04-19T15:53:52Z Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds Acido salicílico: efecto sobre la calidad fisiológica de semillas de Cichorium endivia L. Fontana, Daniele Cristina Meira, Daniela Zanatta, Thais Pollon Werner, Carla Janaina Brezolin, Patricia Kulczynski, Stela Maris Escarola: Cichorium endivia L. Escarola - Cultivo Agrosavia Germination Vigor Plant growth regulator Escarole 1 recurso en línea (páginas 314-321) : ilustraciones color. Salicylic acid (SA) is known to be involved in a series of physiological processes in the improvement of seed germination and vigor. The aim of this study was to evaluate the effect of SA concentrations on the physiological quality of escarole (Cichorium endivia L.) seeds, Escarola Lisa® cultivar. Escarole seeds were soaked for 24 h at concentrations 0, 0.05, 0.1, 0.15, and 0.2 mM of a similar to salicylic acid (Bion®) and afterwards submitted to germination and vigor tests (laboratory and greenhouse). The tested seed lots differed in their physiological quality. The use of salicylic acid does not present profits for the physiological quality of escarole seeds. However, it is suggested that new studies be carried out by testing this product under stress conditions or applied in stages after seed germination. El ácido salicílico (AS) es conocido por estar involucrado en una serie de procesos fisiológicos que mejoran las características de germinación y vigor. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de concentraciones de AS sobre la calidad fisiológica de semillas de escarola (Cichorium endivia L.) cv. Escarola Lisa. Las semillas de escarola fueron embebidas durante 24 horas en concentraciones 0; 0,05; 0,1; 0,15 y 0,2 mM de Bion® (análogo al ácido salicílico) y después sometidas a pruebas de germinación y vigor (laboratorio e invernadero). Los lotes de semillas evaluadas diferían en cuanto a su calidad fisiológica. El uso de ácido salicílico no presenta beneficios a la calidad fisiológica de semillas de escarola. Sin embargo, se sugiere que nuevos trabajos sean realizados probando este producto en condiciones de estrés o aplicado en estadios posteriores a la germinación de las semillas. Bibliografía: página 321. 2019-10-04T15:18:06Z 2019-10-04T15:18:06Z 2018-06-06 Artículo de revista http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Text https://purl.org/redcol/resource_type/ART http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 Fontana, D. C. y otros. (2017). Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 11(2), 314-321. DOI: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2017v11i2.7353. http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865 2422-3719 http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865 10.17584/rcch.2017v11i2.7353 eng Brunes, A.P., L.W., Dias, I.D. Leitzke, A.S. Silva, and V.N. Soares, 2015. Tratamento de sementes de girassol com ácido salicílico. Encicl. Biosf. 11(21), 1847. Carvalho, P.R., N.B.M. Neto, and C.C. Custódio. 2007. Ácido salicílico em sementes de calêndula (Calendula officinalis L.) sob diferentes estresses. Rev. Bras. Sementes 29(1) 114-124. Doi: 10.1590/ S0101-31222007000100016 Costa, M.F., D.M. Moraes, and R.C.P. Moraes. 2000. Ácido salicílico: efeito na qualidade de sementes de soja. Rev. Bras. Sementes 22(1), 264-270. Doi: 10.17801/0101- 3122/rbs.v22n1p264-270 Cruz, C.D. 2013. Genes – a software package for analysis in experimental statistic and quantitative genetics. Acta Scient. Agron. 35(3), 271-276. Doi: 10.4025/actasciagron. v35i3.21251 Guo, B., Y. Liang, and Y. Zhue. 2009. Does salicylic acid regulate antioxidant defense system, cell death, cadmium uptake and partitioning to acquire cadmium tolerance in rice? J. Plant Physiol. 166, 20-31. Doi: 10.1016/j. jplph.2008.01.002 Kerbauy, G.B. 2008. Fisiologia vegetal. 2nd ed. Guanabara Koogan, Rio de Janeiro, Brazil. Klessig, D.F., C.A. Vlot, and D.A. Dempsey. 2009. Ácido salicílico, um hormônio multifacetado para combater a doença. Annu. Rev. Fitopatol. 47, 177-206. Maguire, J.D. 1962. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Sci. 2(1), 176-177. Doi: 10.2135/ cropsci1962.0011183X000200020033x Pacheco, A.C., C.C. Custódio, N.B. Machado Neto, P.R. Carvalho, D.N. Pereira, and J.G.E. Pacheco. 2007. Germinação de sementes de camomila (Chamomilla recutita (L.) Rauschert) e calêndula (Calendula officinalis L.) tratadas com ácido salicílico. Rev. Bras. Plantas Medicinais 9(1), 61-67. Pereira, M.F.S., S.B. Torres, P.C.F. Linhares, A.C.C. Paiva, A.E.S. Paz, and A.H. Dantas. 2011. Qualidade fisiológica de sementes de coentro [Coriandrum sativum (L.)]. Rev. Bras. Plantas Medicinais 13, 518-522. Doi: 10.1590/S1516-05722011000500002 Raskin, I. 1992. Role of salicylic acid in plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 43, 439-463. Doi: 10.1146/annurev.pp.43.060192.002255 Shi, Q. and Z. Zhu. 2008. Efeitos do ácido salicílico exógeno sobre a toxicidade do manganês, elemento contens e sistema antioxidado no pepino. Environ. Exp. Bot. 63, 317-326. Doi: 10.1016/j.envexpbot.2007.11.003 Silveira, M.A.M., D.M. Moraes, and N.F. Lopes. 2000. Germinação e vigor de sementes de arroz (Oryza sativa L.) tratadas com ácido salicílico. Rev. Bras. Sementes 22(2), 145-52. Doi: 10.17801/0101-3122/rbs. v22n2p145-152 Tavares, L.C., C.A. Cassyo, A.P. Brunes, S. Oliveira, and F.A. Villela, 2014. Treatment of rice seeds with salicylic acid: seed physiological quality and yield. J. Seed Sci. 36(3), 352-356. Doi: 10.1590/2317-1545v36n3636 Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas;Volumen 11, número 2 (Julio-Diciembre 2017) Copyright (c) 2017 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia https://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/7353/pdf
spellingShingle Escarola: Cichorium endivia L.
Escarola - Cultivo
Agrosavia
Germination
Vigor
Plant growth regulator
Escarole
Fontana, Daniele Cristina
Meira, Daniela
Zanatta, Thais Pollon
Werner, Carla Janaina
Brezolin, Patricia
Kulczynski, Stela Maris
Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds
title Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds
title_full Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds
title_fullStr Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds
title_full_unstemmed Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds
title_short Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds
title_sort salicylic acid effect on the physiological quality of cichorium endivia l seeds
topic Escarola: Cichorium endivia L.
Escarola - Cultivo
Agrosavia
Germination
Vigor
Plant growth regulator
Escarole
url http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2865
work_keys_str_mv AT fontanadanielecristina salicylicacideffectonthephysiologicalqualityofcichoriumendivialseeds
AT meiradaniela salicylicacideffectonthephysiologicalqualityofcichoriumendivialseeds
AT zanattathaispollon salicylicacideffectonthephysiologicalqualityofcichoriumendivialseeds
AT wernercarlajanaina salicylicacideffectonthephysiologicalqualityofcichoriumendivialseeds
AT brezolinpatricia salicylicacideffectonthephysiologicalqualityofcichoriumendivialseeds
AT kulczynskistelamaris salicylicacideffectonthephysiologicalqualityofcichoriumendivialseeds
AT fontanadanielecristina acidosalicilicoefectosobrelacalidadfisiologicadesemillasdecichoriumendivial
AT meiradaniela acidosalicilicoefectosobrelacalidadfisiologicadesemillasdecichoriumendivial
AT zanattathaispollon acidosalicilicoefectosobrelacalidadfisiologicadesemillasdecichoriumendivial
AT wernercarlajanaina acidosalicilicoefectosobrelacalidadfisiologicadesemillasdecichoriumendivial
AT brezolinpatricia acidosalicilicoefectosobrelacalidadfisiologicadesemillasdecichoriumendivial
AT kulczynskistelamaris acidosalicilicoefectosobrelacalidadfisiologicadesemillasdecichoriumendivial